• Wake-up call voor SC Gastel JO16-1 in Geertruidenberg

  21 nov 2022

 • Het competitievrije weekend werd door SC Gastel JO16-1 benut voor een oefenwedstrijd tegen mede- Tweedeklasser FC Right-OH. Vlak voor rust stond SC Gastel op een 3-1 achterstand. Hierna schrok de ploeg eindelijk wakker in een ijskoud Geertruidenberg. De ruime 3-7 zege die uiteindelijk werd behaald, bewees dat de ploeg zich nooit in een dergelijke positie had moeten laten brengen. Hopen dat de spelersgroep geleerd heeft van dit duel. Een wedstrijd winnen op 90% gaat niet.

  Toen de kunstgras generatie van SC Gastel JO16-1 het Joop de Jongh-A Veld van sportpark Het Bolwerk in Geertruidenberg betrad, moest het even slikken. De grasmat had meer weg van een omgeploegde akker. De doelgebieden waren zelfs complete modderpoelen. En dan het uitzicht. Achter het ene doel, doemde de horizon bepalende Koeltoren van de Amercentrale op. Geflankeerd door twee smalle torens waar gedurende de gehele wedstrijd rookpluimen uit kwamen waar TATA-Steel een puntje aan kan zuigen. Dikke hoogspanningskabels boven het veld, maakten het plaatje compleet. FC Tsjernobyl uit, dat gevoel. De AWAY-DAY fans die de JO16-1 ploeg uit Oud- Gastel achterna reizen worden de laatste weken toch al verwend met zeer uiteenlopende landschappen. Eerst was er de rustige landelijke omgeving van VV Wernhout. Compleet met grote eikebomen die het veld omzoomden en een weiland met grazende koeien net achter het doel. Daarna de sterk contrasterende omgeving bij TVC Breda. Een verloederde accomodatie, ingeklemd tussen spoorlijn en sobere woningen van de beruchte achterstandswijk Tuinzigt. Onkruid, afgebladderde reclameborden, vernielde ramen en graffiti . Hierna het ruime mooie sportcomplex van Unitas’30 uit Etten-Leur, met een keur aan kunstgrasvelden. En nu dus de Oost-Europees aandoende omstandigehden bij Right-OH. Wel fatsoenlijke en vriendelijke spelers, begeleiding en toeschouwers daar in Geertruidenberg. Dat dan weer wel.

  SC Gastel heeft na twee ruime zeges op overtuigende wijze de leiding genomen in de eigen competitie. FC Right-OH heeft in zijn competitie 4 punten overgehouden aan de eerste twee duels. Van aftasten door de bezoekers was geen sprake, want de Gastelaren grepen direct het initiatief. Na 3 minuten kon Kas op de rand van het strafschopgebied uithalen, na een corner van Stan. De doelman tikte de bal echter uit de kruising. Een paar minuten later zette Stan spits Gloire alleen voor de keeper. Gloire had kunnen en moeten scoren, maar schoot recht tegen de doelverdediger aan. Dan doe ik het maar alleen, zal Stan gedacht hebben. Aangespeeld door Ricardo, versnelde Stan met de bal aan de voet en haalde uit. De doelman zag er niet best uit, dook over de bal heen en na 6 minuten stond het 0-1. SC Gastel leek weinig problemen te gaan krijgen met FC Right-OH. Meer dan de bal blind vooruit rossen liet de thuisploeg niet zien. Toch kwam het na 16 minuten op gelijke hoogte met nota bene het eerste schot op doel. Daarbij ging Quintin gruwelijk in de fout door het matige schot door zijn armen en benen door te laten gaan, 1-1.
  SC Gastel leek snel orde op zaken te stellen. Maar Jop zag zijn inzet, na een hoekschop van Kees, van de lijn gehaald worden. Hierna liet Gastel het tempo flink zakken, werd de passing op de slechte grasmat steeds slordiger. Ballen werden simpel in de voeten van tegenstanders geschoven, duels nauwelijks gewonnen. Voetbaltechnisch was het heel zwak bij Right-Oh, maar de ploeg speelde wel met inzet en enthousiasme. Defensief leek het bij SC Gastel af en toe gatenkaas. Aanvoerder Luuk werd als leider van de verdediging node gemist. SC Gastel speelde gedurft, één op één achterin. Dat vraagt wel om scherpte, inzicht en snelheid bij de achterste lijn. Dat was er de eerste helft niet, waardoor regelmatig Right- Oh met drie aanvallers tegenover één Gastelse verdediger richting doel van Quintin konden opstomen. Na een half uur spelen liet SC Gastel zich ook weer eens aanvallend zien. De doelman kon een afstandsschot van Luca in de 31e minuut te pakken krijgen. Een minuut later een snelle combinatie tussen Jop en Tycko. Tycko schoot bovenop de kruising, waarna Jop de rebound voor het inschieten had. In de modderpoel, gleed Jop echter half uit waardoor zijn schot richting miste en naast ging. In de 34e minuut gaf Kees een goede kans aan Dennis, maar ook nu ging de bal er niet in. En als je zelf niet scoort, ja hoor. Door geknoei achterin bij SC Gastel, nam het povere Right-OH de leiding. Het werd zelfs nog erger. Kas werd in de 36e minuut op pijnlijke wijze geklopt in de sprint, er was geen rugdekking en het stond 3-1.
  Uit een mooie pass van Luca, maakte Tycko met een diagonaal schot nog voor rust de aansluitingstreffer, 3-2. Die ruststand was voor SC Gastel wel reden om de koppen even goed bij elkaar te steken.

  Na de pauze verscheen er een heel andere ploeg in het veld. Ook al vanwege het posteren van de snelle Tycko in de verdediging. In samenwerking met Ricardo en Nick, zorgde Tycko ervoor dat Right-Oh in de tweede helft aanvallend geen enkele kans meer kreeg. Dan moest er natuurlijk nog wel iets aan de achterstand gedaan worden.
  Na een prima combinatie tussen Dennis en Kees, kreeg Gloire een goede kans, maar wist hij niet te scoren. In de 46e minuut speelde Jop zich prima vrij uit een kluwen tegenstanders, vond ruimte voor het schot en het stond weer gelijk, 3-3. In de tweede helft meer tempo van Gastel kant, duels werden nu wel gewonnen en de passing was nu harder en zuiverder. Right-Oh werd totaal overlopen in het tweede bedrijf. Een mooie lange pass van Stan in de 51e minuut bracht Kees alleen voor de doelman. Kees werkte keurig af en bracht SC Gastel weer op voorsprong, 3-4.
  Kees kreeg nog een nieuwe grote kans na een heerlijke pass van Jop, maar wist ditmaal niet te scoren. Het overwicht van de bezoekers was nu zo groot dat het wachten was op meer doelpunten.
  In de 56e minuut speelde Jop zich goed vrij op rechts en gaf een voorzet op maat die door Dennis met een droge knal werd afgemaakt, 3-5.
  Gloire kopte een prima voorzet van Ricardo bij de eerste paal net naast.
  Hoogtepunt van de wedstrijd was de 3-6. Luca kreeg op het middenveld steeds enorm veel ruimte en maakte daar goed gebruik van. Hij passte op Jop die aannam en van 20 meter afstand met veel effect de bal in de kruising schilderde. Zelfs de koeltoren van de Amer werd er even warm van.
  Ricardo pakte ook nog even zijn inmiddels traditionele doelpuntje mee. Corner van Stan, doorkoppen van Kas en afwerken van Ricardo, 3-7. Dat de scheidsrechter een minuut te vroeg affloot deed er niet meer toe. SC Gastel JO16-1 had zich goed herstelt van een zwakke eerste helft en liet na rust zien beter te kunnen inspelen op de lastige omstandigheden van een zwaar bespeelbaar veld.

  FC Right -OH JO16-1 - SC Gastel JO16-1 3-7

  Doelpunten:
  6e min. Stan Mol (assist Ricardo van de Broek) 0-1
  16e min. FC Right- OH 1-1
  34e min. FC Right- OH 2-1
  36e min. FC Right -OH 3-1
  37e min. Tycko Witters (assist Luca Roks) 3-2
  46e min. Jop van Meel (individuele actie) 3-3
  51e min. Kees Schipperen (assist Stan Mol) 3-4
  56e min. Dennis Verschuren (assist Jop van Meel) 3-5
  67e min. Jop van Meel (assist Luca Roks) 3-6
  72e min. Ricardo van de Broek (assist Kas Tamaela) 3-7