• GUDOK gewoon een maatje te groot voor SC Gastel JO16-1

20 mrt 2023
  • Soms is een uitgebreide analyse over een voetbalwedstrijd niet nodig. Daarvoor hoefde je alleen maar de clubnaam van GUDOK (Goed Uit De Oogen Kijken, jawel Oogen met dubbel OO) te volgen. SC Gastel JO16-1 was kansloos tegen de ploeg uit Tilburg. De uitslag van 0-3 gaf een juiste weerspiegeling weer van de krachsverhoudingen op het veld.

Geheel volgens traditie dit seizoen verscheen SC Gastel JO16-1 te laat aan de aftrap. Wellicht schuilt er iets symbolisch in deze merkwaardige gewoonte, om steeds pas enkele minuten nadat de wedstrijd zou beginnen het veld op te wandelen. Scheids en tegenstander staan altijd wel keurig op tijd klaar. Vervolgens is SC Gastel JO16-1 overal een stapje te laat. Ook tegen TSV GUDOK kwam SC Gastel er al vanaf de aftrap niet aan te pas. De ploeg had gekozen voor een compacte speelwijze op eigen helft. Niet geheel onlogisch. Je kunt wel heel hoog druk willen zetten, maar als je tegenstander beter is wordt je voorin simpel weg getikt. Met als resultaat dat het achterin dan helemaal open ligt.
    Nu hield SC Gastel het dus veel geslotener, mede dankzij het sterke spel van het centrale duo achterin, Luca en Tycko. GUDOK had voortdurend de bal, maar kwam aanvankelijk moeizaam tot kansen. In de 7e minuut diende zich een vrije schietkans aan, maar wist Luca het schot te blokken. De eerste keer dat SC Gastel zich voorin liet zien was na 9 minuten spelen. Jop werd in stelling gebracht. Het lukte hem nog wel om drie tegenstanders af te schudden, maar zijn schot was te zwak om de Tilburgse doelman te passeren. Het zou lange tijd de enige keer zijn dat SC Gastel voor doelgevaar wist te zorgen. De thuisploeg kwam nauwelijks van de eigen helft af, ook al omdat de passing naar voren, onder de maat bleef.
    De druk van GUDOK werd groter en groter. Na een kwartier spelen kreeg de rechtsbenige linksbuiten van GUDOK een goede kans, maar schoot hij naast het doel. Ricardo hield zijn tegenstander hierbij goed voor zich en liet zich niet verleiden om in te stappen. Ricardo greep ook goed in bij een snelle aanval van GUDOK enkele minuten later. GUDOK schreeuwde hierbij ten onrechte om een penalty. Terecht wuifde de scheidsrechter deze claim weg.
    In de 24e minuut leed Kick vlak voor het eigen strafschopgebied slordig balverlies. Ten koste van een hoekschop kon Tycko de schade herstellen. De ingestudeerde corner werd over geschoten. Na 27 minuten spelen kon Luca een gevaarlijke voorzet vanaf links onderscheppen.
    Na bijna een half uur spelen ging het dan toch mis voor de zich dapper verwerende thuisploeg. De zoveelste hoekschop van GUDOK werd niet goed verwerkt, waarna de bezoekers dwars door het midden konden combineren. Hierdoor kwam een GUDOK speler helemaal vrij voor het Gastel doel en was Quintin gezien, 0-1.
    In de 34e minuut leek Quintin eenvoudig een hoge bal te kunnen pakken, maar besloot hij enigzins in paniek om de bal te stompen. GUDOK verzuimde dit foutje af te straffen.
    In de 37e minuut plots wel een goede kans voor SC Gastel. Met een prima pass stuurde Kick, Jop de diepte in. Jop speelde zijn tegnstander vlot uit en ging op weg naar het GUDOK doel. Ten koste van een gele kaart werd Jop net voor het strafschopgebied onderuit geschopt. Stan schoot de kansrijke vrije trap net over de kruising.
    Vlak voor rust sloeg GUDOK nog bijna een keer toe, toen Quintin een van richting veranderd schot niet klemvast kreeg. GUDOK wist de rebound niet langs de doelman te krijgen.

Na de pauze beet SC Gastel iets meer van zich af en verscheen het vaker op de helft van de tegenstander. Het inbrengen van de balvaste Dennis hielp daarbij. De eerste 10 minuten van de tweede helft gingen zowaar gelijk op. Het zit SC Gastel JO16-1 echter ook niet mee. Jop zorgde met enkele acties voor paniek in de achterhoede bij GUDOK dat de nodige overtredingen nodig had om Jop af te stoppen. De eerste kans van GUDOK na rust ging er wel direct in. Linksback Nick ging samen met zijn tegenstander naar de grond. GUDOK reageerde sneller dan SC Gastel door de bal op te pikken en Quintin in de korte hoek te verslaan, 0-2. Stan kon zijn frustratie niet verbergen en maakte twee pittige overtredingen. Verstandig genoeg werd hij uit het veld gehaald, omdat een gele danwel rode kaart dreigde. Die kaarten liep GUDOK ondanks de voorsprong wel op. In de 60e minuut stuurde Jop na een knappe actie, Dennis weg. De doelman van GUDOK was echter eerder bij de bal en volgens de GUDOK spelers maakte Dennis hierbij gevaarlijk spel. Het luidkeels protesteren leverde GUDOK twee gele kaarten op.
    Beter deed de ploeg het in de 63e minuut toen het via hotseknots voetbal aan de 0-3 kwam. De wedstrijd was hierna wel gespeeld. Achterin bleven Gloire, Ricardo, Quintin en Nick gelukkig wel scherp, om een grotere nederlaag te voorkomen. Ricardo haalde in de 76e minuut nog een bal van de lijn. Voorin kon SC Gastel geen potten meer breken. Pas in de 79e minuut wist Matthijs de eerste hoekschop voor SC Gastel te forceren. Dat GUDOK al 15 corners had mogen nemen zei alles over het kwaliteitsverschil. SC Gastel JO16-1 kwam simpelweg een maatje tekort. Niet voor het eerst helaas in de Hoofdklasse.

SC Gastel JO16-1 - TSV GUDOK JO16-1 0-3