• Bibberen en zweten tegelijk voor SC Gastel JO16-1 bij zwaarbevochten zege op Beek-Vooruit

  5 dec 2022
 • De laatste twee resterende wedstrijden winnen en het kampioenschap is binnen voor SC Gastel JO16-1. Dat het allemaal nog geen gesneden koek is bewees het thuisduel met Beek-Vooruit maar weer eens. De Gastelaren moesten diep gaan om een 0-1 achterstand goed te maken. Ondertussen blijft concurrent RSV ook zijn wedstrijden winnen, dus heeft het er steeds meer de schijn van dat de beslissing in het slotduel met de ploeg uit Rucphen zal vallen.

  Ondertussen moet SC Gastel JO16-1 natuurlijk wel “gewoon” de andere wedstrijden blijven winnen. Om te beginnen met de thuiswedstrijd tegen Beek-Vooruit JO16-1 op een ijskoude zaterdag in december, gevoelstemperatuur onder nul. En dan moest er ook nog worden gespeeld op de schandalig slechte grasmat van veld B. Kampioenskoorts lijkt het team van SC Gastel ook in zijn ban te hebben, want de voorgaande trainingsweek ontbraken de nodige spelers met griepverschijnselen. Gelukkig waren wel alle 14 spelers aanwezig om de degens te kruisen met “het andere Oranje” uit Prinsenbeek.
  Al na 15 seconden kwam SC Gastel bijna op voorsprong. Weggestuurd door Ricardo, ging de rappe Tycko er op rechts vandoor. Zijn prima voorzet werd helaas door Gloire overgeschoten. Een minuut later kon Jop te weinig kracht achter zijn kopbal zetten, na een prima vrije trap van Kas, waardoor het een simpele prooi voor de doelman werd. SC Gastel was heer en meester in de eerste 10 minuten. Tot grote kansen kwam het echter niet. Matthijs probeerde het in de 9e minuut maar eens van afstand, maar ook hier had de doelman uit Prinsenbeek weinig problemen mee.
  De eerst keer dat Beek-Vooruit op de helft van SC Gastel kwam was het wel levensgevaarljk. In de 11e minuut verschenen er plots 3 aanvallers van Beek-Vooruit tegenover 2 verdedigers van SC Gastel. De naast geschoten bal had een waarschuwing moeten zijn. Kort na deze kans kon Beek-Vooruit echter opnieuw gevaarlijk counteren, maar ditmaal was het Quintin die op tijd ingreep. De bekende achilleshiel van SC Gastel JO16-1 was gevonden door de bezoekers. De Gastelaren spelen vaak op één lijn achterin. Dat maakt de ploeg wel kwetsbaar als de onderlinge afstemming (lees rugdekking) niet goed is, of als de verkeerde mensen (lees gebrek aan snelheid) tegenover rappe spitsen komen te staan.
  SC Gastel mocht het spel maken, Beek-Vooruit loerde op de counter. Op het kwartier kreeg Gloire een goede kans. Met een mooie beweging speelde hij zijn tegenstander uit en kreeg een vrije schietkans. Helaas ging zijn schot richting duikput van zwembad Blankershove, in plaats van tussen de palen.
  En ja hoor, na 20 minuten was daar dan de klassieke tegengoal voor SC Gastel JO16-1. Diepe bal Beek-Vooruit en Kas moest in de sprint tegen de rappe Jasper de Bruijn. Kansloze missie en 0-1 voor de bezoekers.
  Dat was een zware tegenvaller voor de thuisploeg die de titelkansen zagen slinken. De ploeg ging op jacht naar de gelijkmaker. In de 23e minuut werkte Jop een corner van Stan naast de verkeerde kant van de paal. Na 27 minuten stuurde Kas met een prachtige pass, Tycko de diepte in. Tycko schoot echter in het zijnet.
  Op slag van rust leek SC Gastel dan toch te scoren. Een snoeiharde vrije trap van Stan kreeg de doelman van Beek-Vooruit niet klemvast. De bal leek alsnog het doel in te vallen, waarna de keeper de ronde knikker het doel uitsloeg. Onduidelijk of de bal de lijn gepasseerd was. De enige die dit kon zien was de grensrechter uit Prinsenbeek. Zoals te verwachten bleef die passief voor zich uitstaren, waardoor het mogelijke doelpunt van Stan niet doorging.
  In blessure tijd kreeg Tycko nog een aanslag op de enkels te verwerken, wat een gele kaart voor Beek-Vooruit betekende.
  Met een 0-1 ruststand zochten de ploegen en toeschouwers de warmte van kantine of kleedkamer op. Bijna de hele eerste helft had SC Gastel aangevallen, was Beek-Vooruit slechts drie maal voor het Gastel doel verschenen, maar stond de thuisploeg dus wel op achterstand.

  SC Gastel moest de tweede helft uit het bekende andere vaatje tappen. Vanaf de aftrap ging het echter bijna mis. Beek-Vooruit (vanwege de gele kaart tijdelijk met een man minder op het veld) koos brutaal direct de aanval. Hier had men bij de thuisploeg niet op gerekend en kwam het goed weg dat Beek-Vooruit op de paal schoot.
  Ondanks de bittere koude kwam het publiek de tweede helft aan zijn trekken, vooral vanwege de spanning. SC Gastel schakelde een tempo hoger en in de 44e minuut was er de beloning. Kick gaf een keurige diepte bal op Jop. Die kon op snelheid richting vijandelijk doel, speelde twee tegenstanders uit, passeerde ook nog de keeper en legde de 1-1 in het doel.
  Beek-Vooruit verweerde zich dapper, maar moest steeds verder terug. In de 52e minuut een goede actie van Kees de Jop op weg stuurde. Jop sprintte met de bal aan zijn voet de verdedigers van Beek-Vooruit eruit. Zijn lob miste echter kracht, waadoor de bal eenvoudig door de Beekse doelman uit de lucht kon worden geplukt.
  SC Gastel bleef knokken voor een voorsprong. Die kwam er naar 56 minuten spelen. Goede actie van Stan aan de linkerkant. Stan speelde Jop aan die met zijn rug naar het doel stond met twee verdedigers in de rug. Op Bergkampiaanse wijze, draaide Jop bij zijn mandekkers weg om vervolgens keurig de 2-1 tegen de touwen te schieten. Eindelijk was daar dus de voorsprong, maar er was nog lange tijd te spelen.
  Luuk en Kas maakten het in de 61e minuut wel heel spannend. Luuk had alle tijd om de bal vooruit te spelen, maar koos voor een pass breed, waar Kas nog half bezig was zijn veters te strikken. Knullig balverlies als gevolg, maar gelukkig geen tegendoelpunt. Luuk herstelde enkele minuten later zijn fout, door met een keurige sliding een Beekse counter onschadeljjk te maken.
  De thuisploeg moest op zijn tellen blijven letten, ook al was het ook in de tweede helft duidelijk de betere ploeg. Waar bleef de bevrijdende 3-1?
  Jop was dichtbij na een corner van Luca, maar zijn kopbal ging naast. Een gevaarlijk schot van Stan in de 69e minuut werd goed door de doelman gepakt.
  Tien minuten voor tijd besloot de scheidsrechter het duel nog eens extra spannend te maken. Het sportieve duel tussen SC Gastel en Beek-Vooruit lag regelmatig stil vanwege praatsessies die de scheidsrechter opeiste. Telkens wilde de jongeman met de fluit duidelijk maken dat hij de leiding had en niet gesteld was op commentaar op zijn beslissingen. Best grappig dat je met ellenlange speeches waar Fidel Castro een puntje aan kan zuigen, duidelijk wil maken dat mensen hun mond moeten houden. De jonge arbiter, die zeker niet slecht floot, moet op dat vlak nog veel leren. In de 70e minuut sloeg hij door met zijn one-man show. Gloire kreeg van dichtbij een bal recht in het gezicht geschoten. Direct ging Gloire tegen de grond, maar vreemd genoeg weigerde de scheidsrechter af te fluiten. Kas, wie anders, liet luidkeels weten het hier niet mee eens te zijn. Pats, gele kaart voor opmerkingen tegen de scheidsrechter en met 10 tegen 11 moest SC Gastel de slotfase in. Gloire most groggy naar de kant en na wat omzettingen en wissels moest de minieme voorsprong over de streep worden gertrokken. Het lijkt raadzaam om de volgende wedstrijd Kas met een pleister op de mond te laten beginnen, want zijn eeuwige geouwehoer tegen de scheidsrechter begint te irriteren. Bovendien had deze actie, hoe begrijpelijk misschien ook, zijn ploeg ernstig kunnen benadelen.
  Gelukkig besloot SC Gastel niet achteruit te gaan lopen, maar het initiatief te blijven houden. Na een mooie voorzet van Kees in de 76e minuut, kopte Jop net over. Na 79 minuten soleerde Kick over rechts goed langs enkele tegenstanders. Kick behield het overzicht, speelde de vrijstaande Luca aan en die maakte de bevrijdende 3-1.
  Beek-Vooruit gaf zich gewonnen en in blessuretijd kregen Luca en Dennis nog de kans de score verder op te voeren. Hun schoten gingen echter naast het doel. De buit was echter binnen. Nog twee duels winnen en de titel is daar. Dat de waarschijnlijk beslissende thuiswedstrijd tegen RSV gespeeld wordt in het weekend van de WK finale kan geen toeval zijn. We can come een end.

  SC Gastel JO16-1 - Beek-Vooruit JO16-1 3-1

  Doelpunten:
  20e min. Jasper de Bruijn 0-1
  44e min. Jop van Meel (assist Kick van Elteren) 1-1
  56e min. Jop van Meel (assist Stan Mol) 2-1
  79e min. Luca Roks (assist Kick van Elteren) 3-1